Zespół Szkół Zawodowych

im. Józefa Lompy w Oleśnie

W czwartek 28 marca br. kucharze z klasy I gościli w laboratorium branżowym w Regionalnym Centrum Wsparcia Palcówek Edukacji w Opolu w ramach projektu Opolskie Szkolnictwo Zawodowe Dla Rynku Pracy. Uczniowie mieli możliwość wykonania następujących ćwiczeń laboratoryjnych:

 

- oznaczenie zawartości glutenu w mące,

 

- wykrywanie skrobi w produktach mlecznych,

 

- oznaczenie tłuszczu w orzeszkach ziemnych,

 

- metody badania kwasowości produktów spożywczych,

 

- oznaczenie zawartości soli w wodzie za pomocą konduktometru.

 

Biorąc udział w zajęciach, wykonując poszczególne ćwiczenia związane z zawodem uczniowie spróbowali odpowiedzieć na pytanie: „Gdzie w zawodzie, którego się uczę mogę znaleźć zastosowanie badanych zjawisk i przeprowadzonych doświadczeń?”.

zobacz zdjęcia>>>

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.