Zespół Szkół Zawodowych

im. Józefa Lompy w Oleśnie

19 października 2021 uczniowie branżowej klasy 2c odwiedzili ZOO we Wrocławiu.  ZOO Wrocław to największy ogród zoologiczny w Polsce, żyje tu ponad 12 tysięcy zwierząt reprezentujących 1100 gatunków. ZOO Wrocław prowadzi hodowle zachowawcze i wspiera projekty ochrony gatunkowej na całym świecie poprzez swoją Fundację DODO. Uczniowie skupili się na zwiedzaniu najsłynniejszej atrakcji w obiekcie ZOO – Afrykanarium. To. pierwsze na świecie oceanarium prezentujące faunę kontynentu Afryki w postaci kompleksu 21 basenów, w których żyje 6 tysięcy ryb oraz płazy, gady i ssaki. Najciekawsze podziwiane w tym miejscu przez uczniów zwierzęta to: żółw, rekiny, płaszczki, piranie oraz pingwiny przylądkowe. Zwierzęta od widzów oddziela tylko szyba akwarium. Największe wrażenie zrobiło przejście szklanym tunelem i obserwacja przepływających nad głową ryb.
Po zwiedzeniu Afrykanarium uczniowie podziwiali pozostałe liczne gatunki zwierząt z całego świata. W drodze powrotnej do Olesna uczniowie klasy 2c oczywiście 😊 odwiedzili McDonalda.

zobacz zdjęcia>>>

Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który przypada 20. października został zainaugurowany w 2004 r. przez Billa Gallaghera. Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej  województwa opolskiego chcą uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej.

        

 10 szkół województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym wspólnie zaangażowały się, aby:

  • przedstawić zawód kucharza
  • pokazać się w środowisku lokalnym
  • promować zdrowe odżywianie
  • uatrakcyjnić zajęcia szkolne

  

Planowane wydarzenia rozłożone będą na cały tydzień od 18 do 22 października 2021 roku:  

  • lekcje otwarte dla innych uczniów
  • warsztaty dla dzieci z przedszkola i uczniów szkół podstawowych
  • degustacje potraw
  • przygotowanie potraw z warzyw sezonowych
  • gotowanie w języku angielskim
  • potyczki kulinarne
  • prezentacje

 

Nasza inicjatywa została objęta patronatem medialnym Nowej Trybuny Opolskiej i Radia Opole.

 W Zespole Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie  w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, 20.10.2021r. na długiej przerwie o godzinie 10:30 uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych będą częstować zupą dyniową.

 

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej 13.10.2021 Samorząd Uczniowski przygotował niespodziankę dla Nauczycieli i Pracowników naszej szkoły. Oprócz tradycyjnych życzeń i kwiatów, młodzież zaprezentowała film pt.: „Nasza szkoła – powrót do przeszłości”. Na filmie widzimy stare i nieco nowsze zdjęcia szkoły, nauczycieli i pracowników oraz oczywiście młodzież, która niegdyś uczęszczała do naszej szkoły. Niektórzy nauczyciele tak się zmienili, że sami siebie nie poznawali na zdjęciach ;) Śmiechu było co niemiara… Uczniowie klasy technikum gastronomicznego upiekli pyszne ciasteczka do kawy, a klasa I ie wykonała na plastyce kartki z życzeniami.

Wszystkim Nauczycielom i Pracownikom szkoły pragniemy złożyć jeszcze raz najserdeczniejsze życzenia zdrowia i wytrwałości w pracy oraz samych sukcesów!

zobacz zdjęcia>>>

 

 

Samorząd Uczniowski

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.